Friday, December 08, 2006

CRN 18: Navnestandarder

Navnestandarder

Man skal tage sig lidt i vare, når man navngiver ting, steder, firmaer og computere. Måske specielt computere og firmaer. Måske ganske særligt når der i forvejen er velfungerende navne.

Tag nu det hæderkronede Dansk Data Elektronik (DDE), som i et anfald af internet-feber og opblæste ledere og regnskaber lavede sig selv om, så de kom til at hedde eHuset.

Det dér ’e’ var meget hot dengang. Det var noget med elektricitet og strøm på alle processerne og gang i den.

Da så eHuset gik ned var det nærliggende for mange at kalde det ”exHuset” i daglig tale.

Et andet eksempel er eMentor, der i daglig, kærlig tale benævnes deMentor blandt dets kunder og partnere – ikke fordi de er demente, men fordi det er sjovt for os alle at lege med navne.

Så er der den kategori af danske firmanavne og begreber, der er sjove at sige på engelsk. Vores eget – meget beskedne, ikke sandt? – firmanavn Miracle A/S er jo også sjovt at sige: MiracleAss. Af samme grund har vi også registeret www.MiracleASS.dk - så kan vi selv lave den sjov, der skal laves.

Folkeviddet er en kraftfuld størrelse.

Vi har tit udenlandske gæster fra vores OakTable Network. De har det sjovt med adskillige udtryk her: Der står stadig i nogle elevatorer ”I fart”, hvilket jo ikke er en oplysning en engelsktalende gentleman giver til sine omgivelser. En IT-afdeling af ”drifters” vækker også moro. Omvendt synes jeg jo ikke at det engelske ord ”operations” helt dækker en drifts-afdeling, men snarere en kirurgisk organisation på Rigshospitalet, men det må de jo om.

Så er der de videnskabeligt funderede navnestandarder, gerne udarbejdet af konsulenter. I Sparekassen SDS, hvor jeg slog mig løs i slut-firserne, fik man lavet en rapport hos Digital - til en halv million kroner eller så – der skulle komme med anbefalinger til navnestandarder m.v.

Indtil da var vore maskiner typisk opkaldt efter lavlandsgorillaerne i Københavns Zoo – Samson, Dalila, osv. Jeg havde endda vundet en konkurrence om navngivning af en udviklingsmaskine. Jeg vandt suverænt (jeg fik vist fire stemmer) med navnet ”KNUD” – KuN UDvikling, forstås.

Tilbage til virkeligheden: Digital foreslog denne navnestandard for vore store servere:

.

Da vores gode, gamle Vax-server Samson tilhørte Edb-afdelingen og stod i Meldahlsgade endte den derfor med at blive omdøbt til VMED01 – Vax, Meldahlsgade, EDb-afdelingen, løbenummer 01.

Som sagt: Det var en dyr rapport, så den skulle jo bruges til noget. Så maskinerne fik alle sammen nye navne.

Så flyttede EDB-afdelingen til Kongens Nytorv, VAX’erne blev Alphaer og EDB blev til IT. Man kunne selvfølgelig have taget konsekvensen og lavet navnet om til AKIT01, men man valgte i stedet at kalde serverne noget, der ikke var afhængig af ydre ting.

SDS blev til Unibankus, som blev til Nordea, og maskinerne derefter røg til Nordic Processor og nu bare til (IBM) Danmark. Serveren hedder stadig Samson

Firmaer kommer og går. Servere består.

Jeg tror fornuften råder de fleste steder nu om dage. Takket være Asterix-serien, den Nordiske mytologi, mangfoldigheden af ølmærker og Ringenes Herre er der nok af gode navne at tage af.

Lavlandsgorillaerne er heldigvis også flyttet fra de forfærdelige forhold i den såkaldte Abejungle i Københavns Zoo. Alt var grønt rundt om gæsterne, mens aberne sad i en betonskal i et par årtier og blev mere og mere desperate. De er nu på den jyske hede, hvor der er plads nok, og hvor de endda – helt vildt – kan komme udenfor!

Samson kom ikke uden for en dør derovre det første år. Han turde simpelthen ikke. Sad bare i et hjørne og kiggede. Intet liv.

Sådan kan det går, når man outsourcer.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home