Friday, December 08, 2006

CRN 9: Svaret er 42

Svaret er 42

En del IT-folk (og nogle få normale mennesker) kender baggrunden for, at tallet 42 benyttes med et særligt glimt i øjet af nørder og indviede indenfor IT-verdenen. Her er forklaringen.

Douglas Adams skrev for snart mange år siden en række hørespil til BBC, der beskrev en sjov science-fiction verden. De blev også udgivet som bøger, og første bog har titlen ’Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ (og den havde i øvrigt premiere som film den 12. august i år).

Det hele starter, da den altvidende computer Deep Thought endelig kommer med svaret på det helt store spørgsmål om ”Life, The Universe and Everything.”

Efter at have advaret tilhørerne om, at de nok ikke kan lide svaret, siger den ”42”.

Det har i tidens løb givet anledning til mange spekulationer om, hvorfor Douglas Adams netop valgte tallet 42. Men som han selv sagde for et par år siden – kort før han desværre døde: ”I looked out the window and thought ’42 will do’”, og så er den ikke længere. Jeg kan dog ikke lade være med at tænke på, om det er en tilfældighed, at sætningen ”Forty-two will do” rimer...

Der er mange websites dedikeret til tallet 42. En maraton er 42 km. Fox Mulder bor i lejlighed nummer 42. Starship Enterprise har 42 dæk. Der var 42 idrætsgrene ved den første olympiade. Der er 42 gallon olie i en tønde. Elvis døde som 42-årig (eller gjorde han?). Det gjorde Elvis’ far også.

Hunde får 42 tænder i alt igennem livet. Der står tit 42 på en Levi’s jeans lynlås (få en af det modsatte køn til at se efter). Der er 42 værelser i Det Hvide Hus. Romeo og Julie var gift i 42 timer. Einstein fik Nobelprisen som 42-årig.

Den første bibel var på 42 linier. Der var 42 generationer mellem Josef og David. DNA vibrerer omkring 42 GHz. Julia Roberts bor i nummer 42 i The Pelican Brief. Surfere rankes 1 til 42. Grænsen for dykning med almindeligt udstyr er 42 meter. Højeste temperatur et menneske kan have uden at dø er 42. En Joule er 4.2 kalorier.

Rock-bandet Level 42 var inspireret af Douglas Adams. Der er 42 lande i spillet Risk. Russerne var i færd med at placere 42 missiler på Cuba i 1961. Gaza-striben (som nu skal skifte hænder) er 42 km lang. 42% af anden-klasses passagerne på Titanic overlevede.

Her på det sidste har jeg opdaget følgende: Danmark sendte 42 mand til Dafour-regionen i Sudan. Den amerikanske spam-konge Scott Richter blev for nylig dømt til at betale 42 millioner dollars til Microsoft.

Da vi i Miracle for et par år siden skulle lave et system til at holde styr på nogle såkaldte løs-trailere hos et transportfirma drejede det sig om præcist 42 trailere. Vi tog naturligvis 42K for det.

42 bruges også som svar, når IT-folk ikke ved, hvad vi skal svare:

Kunden: Hvor mange diske skal vi bruge?
Miracle: Hvad skal I lave?
Kunden: Det ved vi ikke.
Miracle: Så vil vi anbefale 42 diske.

Jeg ville ikke blive forbavset, hvis den påtænkte omlægning af politiets systemer kommer til at koste 42 mandår eller 42 millioner per system.

Selv det tørreste bureaukrati kan blive ramt. Et sted i EU’s bygninger må der sidde en mand, som alle tror er en kedelig bureaukrat, men som hørte eller læste Hitchhiker’s Guide i sin ungdom. Hvordan kan grænsen for hektar-støtte ellers lande på 42?

Ud over at være svaret på det store spørgsmål om Livet, Universet og Alting er tallet 42 uden dybere mening. Måske netop derfor dukker op de særeste steder og situationer, hvor man egentlig godt kunne have forventet en dybere mening.

PS: Det skulle ikke undre mig, om tallet 42 er nævnt 42 gange i denne klumme.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home