Monday, May 12, 2008

Kogebog: Opb(r)agt Sovs

Opbagt sovs, også kaldet opbragt sovs, er sovs på den gamle måde: Man varmer noget fedtstof, hælder mel i til man har fået en melbolle, og så hælder man noget godt derned, indtil det er en sovs, dvs. passende flydende.

F.eks. kan man smelte en smule smør, hælde mel i lidt efter lidt mens man rører som en gal indtil man har den kendte smør/melkugle, og så hælde vand fra kartoflerne i, eller noget vand og bouillonterninger (for at give det smag) eller saft fra kød eller panden eller ovnfadet... eller bare mælk. Og måske noget kulør, så det hele bliver pænt brunt/mørkt.

Ideen er, at man tilsætter mel lidt ad gangen mens man opbygger bollen, og derefter tilsætter de flydende ting lidt ad gangen mens man rører flittigt og hårdt for at undgå klumpesovs.

Hvis klumpesovsen alligevel indfinder sig kan man prøve med en blender (fuld tryk i et godt stykke tid) eller andre tricks, som jeg er sikker på Ole kender....

Hvis sovsen er brun og klæber til kartoflerne er det godt.

Et trick, som min lillebror Henrik udtrænkte, var egentlig ganske smart: Den væde, der er i glas med Jalapeno-chili-skiver, smager rigtig godt i sovs. Det gælder også væde ved syltede agurker.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home