Monday, May 12, 2008

Kogebog: Chili

Chili er en fællesbetegnelse for mange forskellige pebre af meget forskellig styrke.

En mand ved navn Henry Scoville satte sig for at lave en enhed for styrken. Han boede i Texas og brugte mexikanere til forsøgene. Han fortyndede forskellige chili-ting indtil forsøgspersonerne overhovedet ikke kunne smage dem mere - antal gange det skulle fortyndes blev til antal Scoville-units/-enheder.

Tabasco er typisk på 80.000 til 120.000 Scoville-enheder. Habanero-pebre er oppe på omkring en halv million.

Det aktive stof i alle pebre hedder Capsaicin og er en neurotoxin med en anslået styrke på 15 millioner Scoville-enheder eller mere. I pebre sidder det meste Capsaicin i de hvide "vægge", altså ikke i selve kødet eller i frøene. Folk fjerne sjovt nok ofte disse "vægge" når de gør pebre i stand, men det skyldes uvidenhed.

Der er lavet mange underlige forsøg med Capsaicin, men det underligste er nok dét, der viste, at kvinder får sænket deres følsomhed i kønsdelene ved indtagelse af store mængder chile. Hvordan nogen er kommet på at undersøge sådan noget står hen i det uvisse, men det er en ægte, videnskabelig afhandling.

Det er noget vrøvl, at man mister smagssansen af at spise stærk chili. Man kan ikke ødelægge smagsløgene på den måde, og som alle rigtige chili-spisere ved, så kan man sagtens smage maden selvom man har hældt noget stærk chili-sovs på.

Hvis det går galt og man har fået for meget chili på maden er det bedste middel enten banan, mælk eller hvidt brød. Vand, vin og øl gør det værre for de fleste.

Man kan vænne sig til chili. Hvis man anskaffer en rimelig svag chilisovs og bruger den hver dag, hvorefter man anskaffer en stærkere, osv. kan man vænne sig til stærke chilier i løbet af nogle få måneder. Og som sagt: Det går ikke ud over ens evne til at smage ting, der ikke er stærke.

Der er producenter nu om dage, der tilsætter ren capsaicin i deres chili-sovse, og det hiver styrken op på over 1 million Scoville-enheder. Så er det på tide at være på vagt! Her kan selv nogle få dråber faktisk skabe problemer for folk med hjerte- eller åndedrætsproblemer. Prøv derfor lige en dråbe først, f.eks. smurt ud over en hel bøf eller fordelt over en hel æggemad.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home