Monday, May 12, 2008

Kogebog: Gode OG billige øl

Der er to måder at lave øl på: Den ærlige og den uærlige.

Den uærlige går ud på at anvende enzymer, vandpåfyldning og andre tricks. Det nedbringer skabelsestiden fra nogle få måneder til nogle få døgn og fjerner naturligvis også smagen.

Tricket er at speede processerne helt vanvittigt op med enzymer fra Novozymes. Alle de store standard-bryggerier gør det. Harboe er de værste - de kan lave øl fra de begynder at blande ingredienser til de hælder det på dåse på 48 timer. Carlsberg bruger ca. 72 timer. Alle hæderlige bryggerier bruger til sammenligning 4-8 uger eller længere for specielle øltyper.

Men det er ikke gjort blot med enzymerne. De brygger også øllet op til en højere procent og hælder vand i til det passer. Derfor er pilsner i Danmark altid lige just præcis 4.6%, selvom man ikke kan ramme alkoholprocenter præcist, ligegyldigt hvor dygtig en brygger man er.

Det er vist på det tidspunkt de sætter betegnelsen "Premium beer" på flaskerne. Velbekomme.

Så er der kommet et hav af rigtigt gode mikrobryggerier i Danmark, og de udmærker sig alle ved at sælge øllet dyrt. Fint nok for dem der har råd til det. Priserne rækker fra midt i tyverne til op i det absurde.

Men der findes et alternativ: De ganske få mikrobryggerier, der altid har eksisteret i Danmark, og som har overlevet i kampen mod de store enzym-bryggerier ude i detailledet.

Det drejer sig om Thisted Bryghus, Hancock i Skive, Refsvindinge på Fyn og nogle få andre. Her kan man få fantastiske øl - lavet helt uden snyd og efterfyldning - til ganske normale priser. Eksempelvis koster øl hos Refsvindinge mellem 5,75 og 7,75 kroner flasken.

På Hancocks flasker står der faktisk også, at de 'ikke efterfyldes med vand før tapning', hvilket er en pæn henvisning til enzym-producenterne.

Thisted, Hancock, Refsvindinge og nogle få andre gamle, små bryggerier har fantastiske historier og kan købes for ganske normale priser, så det simpelthen ikke kan betale sig at købe billige møgøl med sur smag i discount-afdelingen (eller i Tyskland). Hvis man kan få 10 kasser blandet fra Refsvindinge for 1300 kroner er det næsten for godt til at være sandt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home