Monday, May 12, 2008

Kogebog: Team Chili

Ole og jeg lavede i sin tid tre non-profit foretagender: Røv & Gulvsand (som afhøvlede gulve), Dansk Flytningehjælp (som hjalp folk med at flytte) og Team Chili (som lavede chili con carne til store selskaber).

Som sagt var der tale om non-profit-selskaber, dvs. vi gjorde det for sjov og gratis.

Ud af Team Chili kom Team Chili-opskriften, som jeg bringer her. Den er i sandhed testet under mange forhold og i selv meget store mængder til over 100 mennesker, og den holder:
=====================================================================
TEAM CHILI-OPSKRIFTEN til 20 mand!

Ingredienser:

2 kg hakket oksekød
5 fed hvidløg
1 kg svinesmåkød
Fintmalet spidskommen
500 g bacon i tern
Chilipulver (stærkt)
200 g friske grønne/røde chilipebere
Chilipulver (sødt)
1 1/2 kg brune bønner
Olivenolie
5 røde almindelige peber-frugter
Oregano (to håndfulde)
2 kg løg
Basilikum (en håndfuld)
10 dåser flåede tomater
Salt
200 g koncentreret tomatpuré
Peber (fra kværn)
250 ml tomatketchup
4-6 oksebouillon-terninger
250 g kogechokolade

Tilberedning:

Først skylles de brune bønner grundigt i koldt vand. Derefter koges de i ca. een time i rigeligt vand med salt. Pas på de ikke bliver for bløde - men de må på de anden side heller ikke forekomme for hårde.

Løgene skæres i små stykker (0.5 x 2.5 cm) og brunes sammen med de skiveskårne hvidløg i olivenolie efter behov. Det er vigtigt, at løgene bliver svitset grundigt.

Nu brunes først baconstykkerne, dernæst svinekødet og sidst oksekødet i en stor gryde. Når dette er gjort hældes de brunede løg over, og man lader det stå og stege i ca. 5 min.

Imens blendes de flåede tomater i en blender eller food-processor (en el-pisker kan også benyttes). Dette er vigtigt for at undgå klumper i chilien.

Nu tilsættes tomatketchup, koncentreret pure, chokolade og de udskårne peberfrugter (1 x 2.5 cm). Tilsæt krydderier. Bemærk, at der gerne må komme meget af de grønne krydderier og spidskommen i. Lad være med at tilsætte det hele på een gang - smag til efterhånden.

Nu småkoger chilien i ca. en time uden låg. Konsistens og smag kan justeres undervejs med krydderier og flåede tomater.

Til slut tilsættes de færdigkogte bønner. Det vil ofte betyde, at man skal tilsætte ekstra krydderier, boullion og pure, da bønnerne ellers får chilien til at smage ferskt.

Tilbehør:

Iceberg salat med olie-eddike dressing
4-5 flutes
Øl (i nødstilfælde rødvin)

Bon appetit!
=====================================================================

0 Comments:

Post a Comment

<< Home