Monday, May 12, 2008

Kogebog: Æg. Er de friske? Kogning.

Hvis man nemt kan pille et æg er det ikke friskt. Først efter tre-fire dage er et æg gammelt nok til at kunne pilles uden at store dele af hviden følger med, når man har hårdkogt det.

Æg kan ikke få salmonella indenfor de første par uger efter at de er lagt. Derfor eksisterer salmonella ikke hos folk, der selv holder høns, mens det findes i de æg vi køber i supermarkedet, som er flere uger/måneder gamle og fra udpinte og torturerede høns.

"Skrabehøns" og "Fritgående høns" betyder blot, at høns i ti-tusindvis går sammen på gulvet i store bygninger. Al social orden er brudt sammen, alle hakker på alle og det er meget, meget grimt at overvære. Faktisk er burhøns mindre stressede end disse "fritgående" høns, selvom man skulle tro det var løgn.

Høns, der har gået sammen med højst 30 eller så fæller trives. De har været en del af en hakkeorden og har haft et ordentligt liv. Alt andet er noget vrøvl som vi fortæller hinanden for at få det bedre med os selv.

Kogning af æg er både simpelt og yderst komplekst:

Jeg bruger selv følgende fremgangsmåde: Bring vand i kog. Blødkogte æg får seks minutter, hårdkogte får 10. Derefter tages de op og enten spises de (blødkogte) eller de skylles i koldt vand (hårdkogte) til senere brug.

Andre bruger metoden med at lægge æggene i vand fra starten og lade dem varme op sammen med vandet. Så ved jeg ikke, hvor lang tid de skal have... Men det er der sikkert andre, der gør?!

Eller man kan putte en deciliter eller så vand i en gryde sammen med et æg, og så ellers lade det hele dampkoge under låg i ganske få minutter under svag varme. Også her skal jeg lige have noget hjælp til, hvordan man rent faktisk gør det. Det er jo et imponator-trick af de store....

0 Comments:

Post a Comment

<< Home