CRN 19: Islændinge og værdi
Der var en tid under dotcom-halløjet hvor almindelige, fysiske regler var ophævet, inkl. ting som lysets hastighed og nødvendigheden af rent faktisk at tjene penge på det man lavede – om ikke andet, så i længden.
Der var enkelte (f.eks. verdens bedste investor, Warren Buffett), der blev ved med at bede om at se, hvor pengene rent faktisk var henne i hele det show, men de blev ignoreret.
Nu om dage er der rigtig god gang i økonomien (ingen økonomer kan forklare hvorfor, men det er en helt anden sag) og mange steder synes jeg det lyder som om man har lært lektien denne gang: Der tales nemlig meget om value.
Sælgerne og rådgiverne starter enhver samtale og ethvert møde med at sige det hellige ord value mindst tre gange – lidt a la en indgangsbøn. Alle om bordet nikker (ligesom i kirken om søndagen, hvis prædikenen er for lang), og så kan man begynde at tale om det egentlig emne.
Hvis mødet finder sted i Jylland er der dog en høj sandsynlighed for, at ordet fordanskes i hast, så man i stedet snakker om værdi. Værdi for forretningen. Værdi for kunden. Merværdi. Værdiløst...
Herregud, de mener jo bare penge, de pæne mennesker med slips. Kan hænde, at ’Jeg vil gerne skaffe dig nogle flere penge’ lyder en kende ufikst, så det må omskrives.
Men som sagt: Jeg synes trods alt det er bedre end at gøre grin med almindelig, sund fornuft omkring indtjening og investering.
Så derfor må alle da have spurgt sig selv mange gange, hvor Pokker alle de penge pludselig kom fra, der tillod forskellige islændingene at købe engelske supermarkeder, Magasin, Illum, diverse danske IT-bikse m.m.m.?
De grundlæggende, fysiske regler gælder stadigvæk – det håber jeg vi er enige om, ikke? Indtjeningen per indbygger er stadig lavere end i andre nordiske lande deroppe på den flotte lavaø. Fiskeeksporten er ikke ligefrem eksploderet. Fåreuld brændes både dér og på Færøerne, fordi det ikke kan betale sig at sælge det.
Jeg kender ingen, der har købt islandsk software for nyligt, endsige et dyrt, islandsk industriprodukt. Hestene beholder de også de fleste af selv.
Den nye Miss Universe fra Island (Unnur) kan heller ikke have haft den helt store, økonomiske indflydelse endnu.
Så hvorfra kommer alle disse penge? Og hvorfor er det altid helt unge mænd uden reel erhvervserfaring, med støttebånd og diverse sølvsmykker om håndleddet, der kommer flyvende herned og køber alt muligt, tilsyneladende uden at have besvær med at skaffe uanede mængder af penge?
Meget mærkeligt.
Der er åbenbart heller ikke noget særligt krav om, at bikse, der før har kørt ad
Pommern til, nu pludselig skal til at være rentable. Et afkast på minus et par procent om året ser ud til at være helt OK.
Masser af penge. Masser af tid. Helt rolige omkring fremtiden og de mange penge der er investeret. Ingen panik i de islandske banker. Lidt postyr omkring en af de unge mænd ved navn Jon, men han blev vist frikendt i retten i Island.
Meget underligt.
De hotteste rygter i den danske finansverden går på, at der er tale om hvidvaskning af russiske mafiapenge.
En mulig baggrund for dette kunne være historien om en far og hans søn, der sælger et bryggeri i Leningrad til en tredje islænding for en formue. Med de penge køber far og søn så Landsbanki i Island, og har siden aggressivt forsøgt at opkøbe den konkurrerende Islandsbanki. Sådan.
På www.IcelandReview.com har de prøvet at få lidt gang i den historie. I kan finde artiklen ved at taste ’iceland mafia’ ind på Google. Hvis man tilføjer ’Guardian’ finder man en sober artikel, der berører emnet.
Herhjemme har Pengemagasinet og Politiken omtalt det islandske mirakel en smule, om end begge medier ser ud til at mangle journalister med økonomisk baggrund, så det blev bare til lidt snik-snak.
Jeg har ikke fået talt med min med-direktør Lasse om det her endnu, men jeg tænkte, at vi kunne kopiere konceptet her:
· Vi sælger vores kæmpebryggeri Miracle Breweries (med en kapacitet på 3 x 600 liter øl) for en formue til en god, russisk ven.
· For de penge køber vi en bank. Vi kunne jo starte med Den Danske Bank, og så vente lidt med at købe Nordea.
· Og så ellers af sted med indkøbslisten:
1. IBM, Microsoft og Oracle Danmark.
2. Hjem-Is.
3. Zoo City.
4. Den Blå Avis.
5. Saab Danmark.
6. Told & Skat
7. Forsvaret og Politiet.
Lidt svært at tro på, ikke? Men prøv at se efter næste gang i mødes med de unge, islandske mænd – måske er der lige over støttebåndet tatoveret ”Spetznaz”, og så gælder det om at komme væk!
Godt Nytår og God Værdi fremover.